Skip to content

Wat is een digitale nomade en word je dat?

De digitale nomad is de afgelopen jaren erg populair geworden. Je kunt je wel voorstellen dat dit komt omdat je overal kan werken waar je maar zou willen. Het maakt niet uit of je in Nederland bent of in het buitenland. We willen allemaal toch wel de droom uit laten komen omdat we veel kunnen reizen?

Wat is een digitale nomad?

Wanneer je een ondernemer, freelancer of remote werker bent werkt op een niet afhankelijke werkplek dan ben je een digitale nomad. Omdat je het werk op elke gewenste plek kan doen in binnen- en buitenland kan je ook nog eens volop genieten van de reizen die je maakt. Vaak kiest een digitale nomad ervoor om geen vaste thuisbasis te hebben die ze moeten onderhouden. Het reizen is wat hun meer trekt en dat er gewerkt kan worden tijdens het reizen.

Hoe kan je een digitale nomad worden?

Wil jij graag een digitale nomad worden dan moet je locatie-onafhankelijk je werk kunnen uitvoeren. Het beste is dat je een eigen online bedrijf hebt, dat je werkt als freelancer of een baan waarbij je op afstand kan en mag werken. Het is eerst op zoek gaan naar het werk wat bij je past. Wanneer je dat weet dan pas kan je op zoek gaan naar de droombaan, een eigen bedrijf opstarten of als freelancer aan het werk gaan. Het spreekt voor zich dat je doet waar jij blij van wordt. Eigenlijk is het een leefstijl een digitale nomad zijn.

Wanneer je de baan gevonden hebt die bij je past, is het belangrijk dat je duidelijke afspraken hebt met samenwerkingspartners, relaties en/of werkgever. Daarom is het ook wel heel erg goed om eerst een proefperiode aan te gaan. Er moet natuurlijk wel eerst uitgevonden worden hoe het werken op afstand gaat. Er is ook altijd nog een periode waarbij je moet wennen aan de nieuwe leefstijl. Je kunt hier wat gemakkelijker een weg in vinden als je zelf een flexibele instelling aanneemt, geduld hebt en vertrouwen. Als de basis gevonden is dan kan er een reis geboekt worden naar een bestemming die jij graag wilt.

Wat is er nodig om locatie-onafhankelijk te werken?

De basisbehoeften die je nodig hebt zijn een laptop, internet en stroom. Daarnaast zijn er nog een aantal apps nodig zodat er ook eenvoudig contact gehouden kan worden met het thuisfront. En als laatste heb je goede reisspullen nodig.